In het gedrag van volwassen mensen zijn bepaalde patronen terug te vinden. In hoeverre denkt, voelt en handelt iemand zoals je bij zijn leeftijd zou verwachten, en in hoeverre wordt gedrag bepaald door 'vroege' of minder ontwikkelde patronen? Voor psychologen, psychotherapeuten, psychiater en coaches is het belangrijk om inzicht te krijgen in iemands zwakke en sterke kanten. Dit kan onverwachte (crisis)situaties voorkomen. Het ontwikkelingsprofiel brengt persoonlijkheidskenmerken helder in kaart. Zonder dat uitgebreide en tijdrovende interviews nodig zijn, kan het ontwikkelingsprofiel als referentiekader ingezet worden. Zo kan in korte tijd een goede inschatting gemaakt worden van iemands sterke en zwakke persoonlijkheidskenmerken.

Het profiel kan het diagnostisch proces verbeteren: op basis van de zwakte/sterkte analyse kan men een goed geïnformeerde keuze voor een behandelvorm maken. Ook kan aan de hand van het profiel de focus van een behandeling bepaald worden. Het ontwikkelingsprofiel komt voort uit de ontwikkelingspsychologie en wordt genoemd in de multidisciplinaire richtlijn Persoonlijkheidsstoornissen.

Het profiel combineert het psychodynamisch referentiekader met bestaande classificatiesystemen zoals de DSM-IV op empirisch toetsbare wijze en wordt geactualiseerd op basis van resultaten uit validiteit- en betrouwbaarheidsonderzoek.

Doelstelling cursus:

In deze cursus leert men aan de hand van het ontwikkelingsprofiel casuïstiek en verslagen van intakes en behandelingen te beoordelen en op basis hiervan behandelindicaties te stellen

Beroepsgroep

Psychotherapeuten, klinisch psychologen, eerstelijnspsychologen en psychiaters

aantal deelnemers

minimaal 10 - maximaal 16

Data

27 november, 04 en 18 december 2013. De lesdagen zijn van 15.00 - 20.30 uur

Docent

 

De heer dr. Quin (Q.D.)  van Dam, klinisch psycholoog/psychoanalyticus, werkzaam in privépraktijk te Leiden

Locatie

Apanta-academy te Veldhoven

Aan te schaffen literatuur

 

Verplicht: Abraham R.E., Het ontwikkelingsprofiel registratieprotocol, 3e geheel herziene druk (2005) uitgeverij Koninklijke Van Gorcum, ISBN 90-232-3889-3 (incl. CD-rom)

Aanbevolen: Abraham R.E. (red), Het ontwikkelingsprofiel in de praktijk, 4e geheel herziene editie (2005), uitgeverij Koninklijke Van Gorcum, ISBN 90-232-3888-5

Accreditatie

De accreditatie wordt aangevraagd bij de VCgP, FGzP en het NIP

Kosten

€ 580,- (inclusief lichte avondmaaltijd)

Informatie

 

www.apanta-academy.nl

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.