Hieronder volgt een bericht over de internationale cliëntgerichte betrekkingen binnen PCE Europe en wereldorganisatie WAPCEPC, geschreven door Angelique Timmerman.

globe

Als internationaal vertegenwoordiger van de VCgP en voorzitter van PCE Europe wil ik jullie graag informeren over ontwikkelingen binnen de internationale betrekkingen. In juli 2012 bezocht ik de 12th PCE World Conference ‘Anxiety:  from symptom to self’ te Antwerpen, georganiseerd door een congrescommissie van de Vlaamse Vereniging voor Cliëntgerichte en Experiëntiele Psychotherapie  en Counseling (VVCEPC). Tijdens het wereld congres vinden algemene ledenvergaderingen plaats van PCE Europe en de World Association for Person Centred and Experiential Psychotherapy and Counselling (WAPCEPC). De VCgP is als vereniging lid van beide organisaties en heeft stemrecht over voorstellen (o.a. lidmaatschappen, congreslocaties, nieuwe ontwikkelingen, samenstelling bestuur) tijdens deze vergaderingen.

PCE Europe

PCE Europe heeft als doel een verbindende schakel zijn tussen meer dan 30 Europese lid organisaties, ook uit voormalig Oost-Europa, door belangenbehartiging, zowel op maatschappelijk vlak, bijvoorbeeld diploma erkenning, vergoedingen door verzekeraars, als ook door het uitdragen van een uniforme visie op persoonsgerichte en experientiële psychotherapie binnen Europa, zodat transfer tussen landen wordt vergemakkelijkt. PCE Europe biedt daarnaast een forum voor uitwisseling van het cliëntgerichte gedachtegoed tussen leden individuele therapeuten en trainers en organisaties.

Het bestuur bestaat uit 6 vrouwelijke vertegenwoordigers van organisaties uit Duitsland, Schotland, Griekenland, Tsjechië en Nederland en we vergaderen maandelijks via Skype. Activiteiten die we organiseren om de doelen van PCE Europe te ondersteunen zijn: organiseren van een ronde tafel conferentie op het PCE wereld congres 2012, vertegenwoordiging in the European Association for Psychotherapy (EAP) en the European Association for Counselling (EAC) en de uitgifte van certificaten voor individuele counselors en psychotherapeuten, trainers en trainingsorganisaties. Op de website is informatie te vinden over activiteiten van de lid-organisaties en een nieuwsbrief van het bestuur. Voor meer informatie zie: www.pce-europe.org

WAPCEPC

PCE Europe is ook een onderdeel van de WAPCEPC, evenals de VCgP en deze organisatie bestaat uit 398 individuele leden, 35 organisaties en 62 studenten.

Er zijn momenteel twee belangrijke ontwikkelingen te vermelden: 1. De oprichting van een wetenschappelijk comité met als doel om de PCE benadering te ontwikkelen en empirisch te onderbouwen door wetenschappelijk onderzoek,  2. Het actief werven van leden in Spaans sprekende taalgebieden, een van de redenen om de PCE World conference ‘Experiencing Diversity’ in 2014 in Buenos Aires te organiseren.

Tot slot nog goed om te melden, dat leden van de VCgP lid kunnen worden van de WAPCEPC, voordelen zijn een gratis abonnement op het PCEP-journal, u ontvangt de WAPCEPC-nieuwsbrief en krijgt stemrecht op de algemene ledenvergaderingen. Voor meer informatie zie website: www.pce-world.org

Angelique Timmerman, internationaal vertegenwoordiger VCgP, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.