Deze 5-daagse basiscursus biedt een eerste kennismaking met persoonsgerichte experiëntiële psychotherapie. In deze vorm van therapie staat de belevingswereld, de zelfopvatting en het relationeel functioneren van de cliënt centraal.

Je wordt op experiëntiële wijze onderwezen in de basishouding van empathie, echtheid en presentie en onvoorwaardelijke acceptatie. Daarnaast word je ingeleid in de haar kenmerkende visie op persoonlijkheid, pathologie en verandering. Door middel van demonstraties, rollenspellen, videomateriaal en ingebrachte casuïstiek laten we je kennismaken met de interactionele manier van werken.

In het persoonsgericht werken komt verandering tot stand door emotionele verdieping en verschillende interventies worden je aangereikt om deze verdieping tot stand te brengen. Je leert af te stemmen op lichamelijke sensaties door middel van focusing en gebruik van je eigen interactionele barometer in het therapeutisch proces. Ook leer je gevoelens en behoeften in de therapeutische relatie te benutten om een gestagneerd ontwikkelingsproces op gang te brengen.

Om het kader van de persoonsgerichte psychotherapie beter te kunnen gaan zien en begrijpen bestuderen en bespreken we literatuur. Verschillende stromingen binnen het persoonsgericht werken, de ontstaansgeschiedenis, grondleggers zoals Carl Rogers, Eugene Gendlin en Leslie Greenberg alsook de verschillende verschijningsvormen van Pep worden besproken.

Deze cursus wil je de cliëntgerichte therapeutische houding aan den lijve laten ervaren en je bekend maken met een repertoire aan basis-interventies, die bij de cliënt een veranderingsproces op gang kunnen brengen.

Tot slot staan we stil bij het toepasbaar maken van deze ziens- en werkwijze binnen jouw werkcontext, zodat je daarmee aan de slag kunt! 

De opleiding is erkend als basis in de opleidingsroute tot lid VPeP. Zie voor meer informatie www.vpep.nl/scholing.

De opleiding past als basis in de route tot EFT therapeut van EFTiN.

Werkwijze
De opleiding bestaat uit 5 cursusdagen van 09.30 – 16.30uur inclusief lunch

Vaste onderdelen van het programma;
• presentatie verplichte literatuur door cursisten
• plenaire bespreking literatuur
• oefeningen in allerlei experiëntiële vormen
• groeps- of dvd-presentaties

 

Voor wie?
Deze basisopleiding is bedoeld voor WO en HBO opgeleide mensen die werkzaam zijn in de GGZ en beschikken over een opleiding Psychologie of aanverwant.

Accreditatie
VPeP

Data bijeenkomsten
12 en 26 oktober 2021
9 en 23 november 2021
7 december 2021

Groepsgrootte
Max 12 deelnemers

Docenten
Pieter de Roij
Caroline Nocera

Locatie
De Nieuwe Praktijk Rotterdam
Schiekade 77-I
3033 BE Rotterdam

Prijs
1446,00 Euro inclusief lunch

Korting
VPeP-leden krijgen 10% korting.

Wil je je aanmelden?
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Heb je nog vragen of wil je even overleggen?
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.