In maart 2021 start deel I van de cursus experiëntiële, lichaamsbewuste psychotherapie in het opleidingsinstituut PEP te Rotterdam.

Deze vorm van psychotherapie richt zich op hoe je bewust contact en verbinding maakt met jezelf, je lichaam en anderen. Belangrijk daarbij is het werkelijk ervaren, in het hier en nu, wat zich afspeelt in je binnenwereld, wat je lijf je te vertellen heeft, vertrouwd raken met ervaren van emoties en eigen verlangens.

In de cursus wordt ervaringsgericht gewerkt. Een proces van bewust wording van je beleving, zowel op de stoel van cliënt als van therapeut, staat centraal.

Grondleggers van de persoonsgerichte experiëntiële psychotherapie komen aanbod zoals Carl Rogers, Irvin Yalom, Eugene Gendlin, Leslie Greenberg.
In de 5 daagse cursus leer je verschillende technieken zoals focusing, present zijn, faciliteren van emotionele ervaringen, empathisch en echt zijn in de therapeutische relatie.

Data: woensdag 31 maart, 14 april, 28 april, 12 mei en 26 mei 2021

In samenwerking met QIT-online organiseert de VPeP het webinar:

Feedbackgericht werken met behulp van QIT-online
The client as the heart and the relationship as the soul of therapy

Nele Stinckens & Claude Missiaen - woensdag 9 december 2020
20.00 - 21.00 uur (online) webinar, toegang gratis

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Volgens Tallman en Bohart (2006) is de zelfsturing van de cliënt ('self-agency') het meest centrale vehikel tot verandering in therapie. Door cliënten op een actieve manier bij de therapie te betrekken en hen expliciet een stem te geven, wordt de kans op een succesvol verloop significant vergroot. 

Als psychotherapeut zijn en blijven we ervan overtuigd dat de persoonlijke ontmoeting tussen cliënt en therapeut centraal staat. Tegelijk zijn er tegenwoordig een aantal digitale toepassingen die ons kunnen helpen om deze ontmoeting verder te verdiepen en te verbreden.

QIT-online, dat in samenwerking met cliënten en psychotherapeuten is ontwikkeld, betrekt de cliënt actief bij de therapie. Het biedt de mogelijkheid om de cliënt op een gebruiksvriendelijk manier uit te nodigen om zijn feedback over de voorbije sessie(s) in te brengen.

De cliënt kan daarnaast actief aan het werk worden gezet door de vertrouwde therapiecontacten aan te vullen met online zelfhulp. Ontmoetingen van mens tot mens blijven centraal en kunnen afgewisseld worden met ‘doe-het-zelf-opdrachten’, door de therapeut geselecteerd en afgestemd op het proces van de cliënt.

Tijdens dit webinar zullen we stilstaan bij de missie van QIT: het verbinden van de kracht van het ambacht met innovatieve technologie. We gaan dieper in op het belang van feedbackgericht werken en het creëren van een feedbackgerichte therapiecultuur. Ook geven we een inkijk in hoe een blended aanbod vorm zou kunnen krijgen.

In aansluiting op deze webinar zullen komend voorjaar enkele verdiepende modules worden aangeboden.

qitonline

NIP, NVGzP en NVP adviseren: één breed BIG-basisberoep en twee specialismen

Op 26 oktober hebben NIP, NVGzP en NVP het ‘advies beroepenstructuur psychologische zorg’ aangeboden aan Minister Van Ark voor Medische Zorg en Sport. P3NL en LVVP namen ook deel aan de stuurgroep, vanwege de landelijke bestuurlijke inbedding van dit project. Het uiteindelijke advies is ondertekend door NIP, NVGzP en NVP.

Dagblad Trouw is in gesprek gegaan met de voorzitters van het NIP (Hans de Veen), de NVP (Kirsten Hauber) en de NVGzP (Rudolf Ponds). Lees het artikel hier.

Lees het definitieve advies.

congres2020aankondiging1

Op woensdagavond 18 november j.l verzorgde regiecommissie Utrecht een online bijeenkomst over Emotion Focused Therapy en Schema Focused Therapy. De avond werd door de kijkers zeer gewaardeerd.

Je kunt het in z’n geheel hier terugkijken.

congres2020aankondiging1

Damiaan Denys spreekt ’s werelds beroemdste psychiater Irvin Yalom over zijn belangrijkste levenslessen in een online interview.

Donderdag 15 oktober van 20:00 tot 21:30 uur via Zoom.

Zie hier voor meer informatie en aanmelding.

De VPeP accrediteert deelname aan de online avond met 1 punt voor herregstratie.
Leden dienen hiervoor zelf hun toegangsbewijs naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. te sturen.

congres2020aankondiging1

Webinar via Zoom op vrijdag 30 oktober van 14.30 tot 16.00 uur!

P3NL organiseerd elk jaar een P3NL-middag, dit jaar is dat een digitale editie. De vorige P3NL-middagen waren bedoeld voor bestuursleden en andere actieve leden van de verenigingen, dit webinar is juist bedoeld voor alle leden van de verenigingen (professionals en onderzoekers). De middag heeft twee inhoudelijke onderwerpen: de lancering van de kennisagenda en de uitreiking van de P3NL-prijs met een lezing gegeven door de winnaar. Ook zullen we kort iets toelichten over waar P3NL voor staat en waar we ons de komende tijd voor willen inzetten.

 

Op linkedin staat een uitnodigingsvideo, met praktische informatie:

https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6715244818328510464
Op https://www.p3nl.nl/webinar staat de aanmeldlink en meer praktische informatie.

congres2020aankondiging1

Greet Vanaerschot, klinisch psycholoog en hoogleraar psychotherapie aan de Universiteit van Antwerpen en belangrijke vertegenwoordigster van de persoonsgerichte experientiele psychotherapie, zal een bijdrage leveren op de a.s. Dag van de Psychotherapie, die wordt georganiseerd door de NVP.

Een competente psychotherapeut kent de eigen mogelijkheden en beperkingen, zowel van inhoudelijke als van persoonlijke aard. Maar in de praktijk blijken die grenzen niet altijd eenduidig. Wanneer is een bemoedigend schouderklopje gepast? Of juist gewenst? Mag een omhelzing bij het afscheid? Waar liggen eigenlijk de grenzen in psychotherapie? Hanteren cliënten en psychotherapeuten dezelfde grenzen? En wie bepaalt deze uiteindelijk? Wetenschappelijke kennis, klinische ervaring en wet- en regelgeving wijzen ons de weg.

Op de NVP Dag van de Psychotherapie op 11 december 2020 zal het gaan over de grenzen van psychotherapie.

congres2020aankondiging1

 De VPeP organiseert samen met VVCEPC een webinar op vrijdagmiddag 2 oktober 2020 van 13-16 uur in het kader van het huidige racismedebat.

Dit leeft wereldwijd volop; de impact van racisme krijgt steeds meer erkenning en de vraag is in hoeverre dit ook binnen de psychotherapie ruimte krijgt.
In een afwisseling tussen theorie en praktijk nemen de gastsprekers de deelnemers mee naar antwoorden op de vraag hoe je als therapeut een veilig en containend klimaat kan creëren om de client in zijntotaliteit te ontvangen, inclusief raciale kwetsingen.
Zie hier verder voor nadere info

Dit webinar komt in de plaats van het oorspronkelijk geplande VPEP-VVCEPC congres dat zou plaatsvinden op 2 & 3 oktober 2020, maar dat vanwege Covid-19 in z’n geheel is verplaatst naar 1 & 2 oktober 2021.