7 oktober in het Wereldmuseum in Rotterdam

wereldmuseumDit jaar bestaan we als vereniging 60 jaar en dat willen we vieren met een jubileumcongres op vrijdag 7 oktober. We hebben daarvoor een prachtige locatie gevonden, het Wereldmuseum in Rotterdam, direct aan de Maas en centraal in het historische Scheepvaartkwartier. Het museum is goed bereikbaar per openbaar vervoer en er is op loopafstand een parkeergarage (je kunt van tevoren een plaats reserveren). Met uitzicht op de mooie skyline is het zowel een stijlvolle als speelse locatie met diverse kleinere subruimtes die allemaal een eigen karakter hebben.

De congrescommissie is bezig het programma samen te stellen met keynotes die geworteld zijn in het cliëntgerichte gedachtegoed en iets kunnen vertellen over de ontwikkelingen in het gedachtegoed, de manier waarop ze het zelf geleerd hebben en hoe ze het weer doorgeven aan een volgende generatie.
Er zullen in principe twee workshopsrondes plaatsvinden.

Call for papers!

We kijken uit naar een breed palet aan workshops en presentaties dat een rijke weergave biedt van ons gedachtegoed. Heb je veel ervaring met workshops? Of twijfel je of je voor het eerst de sprong zult wagen? Schroom niet en dien een voorstel in! Mail je voorstel vóór 25 mei 2022 naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De congrescommissie zal een selectie maken uit het aanbod

Voorzitter Juliette Becking

Graag wil ik me als nieuwe voorzitter voorstellen.juliette Hoewel ooit begonnen als psychoanalytisch psychotherapeut vond ik al snel mijn plek binnen de cliëntgerichte psychotherapie en focusing. Dat was als een thuiskomen. Een huis waarin het nog steeds goed toeven is! De passie voor ons vak, de compassie voor onze cliënten en de ander in nood is wat me altijd gedreven heeft.

Het experiëntiële referentiekader, het humanistische mensbeeld, ik zou haast zeggen ‘Rogers’, heeft zowel mij persoonlijk als mijn cliënten veel gebracht. Twaalf jaar geleden kwam ik in aanraking met EFT, een prachtige ontwikkeling binnen de persoonsgerichte experiëntiële psychotherapie.

Na tot twee jaar geleden mijn psychotherapeutische werk gecombineerd te hebben met mijn bestuurlijke taken bij Apanta, wil ik me de komende jaren naast mijn werk als therapeut, supervisor en trainer heel graag inzetten voor onze mooie vereniging. Ik beschouw het als een grote eer en verantwoordelijkheid als voorzitter te mogen bijdragen aan de verdere verspreiding van ons gedachtegoed, erkenning van onze evidence-based therapie en groei en bloei van onze vereniging. Ik kijk ernaar uit!

Bestuurslid Coriene ten Kate

Inmiddels ben ik toegetreden tot het bestuur van de VPeP,coriene
een functie die ik eervol vind om uit te oefenen. Ik heb er zin in om de vereniging verder te helpen op weg naar een nieuwe tijd. Een tijd die voor de psychotherapie en ook de experiëntiële psychotherapie in Nederland spannende en nieuwe ontwikkelingen zal behelzen. Mijn bestuurservaring bij het register Mentalization-Based Treatment (MBT-Nederland) zal me denk ik goed van pas komen, juist nu kwaliteit van psychotherapie vorm gaat krijgen in de nieuwe beroepenstructuur GGZ.

Ik draag de VPeP al vanaf het begin van mijn carrière een warm hart toe, vind het belangrijk dat de plaats van experiëntiële psychotherapie geborgd en verder ontwikkeld gaat worden.

Ik ben naast experiëntieel psychotherapeut/klinisch psycholoog/supervisor en leertherapeut ook MBT-supervisor. Met name embodied mentalizing heeft mijn interesse. En ik doe veel groepstherapie, waaronder een experiëntiële leertherapiegroep voor startende psychiaters en psychotherapeuten. Verder is focussen een basis voor mij, ik hoop dit jaar Focus Oriented Psychotherapeut te worden en trainer Focusing.

Regio Oost van de VPeP organiseert op donderdag 16 juni een live bijeenkomst voor VPeP-leden uit de regio. Op deze avond is er volop ruimte voor onderling contacten; nieuwe en weerzien.

Ynke van Zuidam geeft een workshop ‘lichaamsgericht werk: 'Wholebody focusing en de kunst van mindful-tracking'.

Ze biedt een introductie in het focussen waarbij het hele lichaam wordt betrokken, inclusief beweging. Met hulp van mindful-tracking maken we daarbij contact met een bewegingstendens en volgen we deze naar zijn eigen uiting.

Er is ruimte voor maximaal 25 personen. Deelname is op volgorde van inschrijving. Leden van buiten de regio en ook niet-VPeP-leden zijn hartelijk welkom.

Donderdag 16 juni 2022 van 19.30 tot 21.30 uur. Inloop vanaf 19.15 uur.

Meer informatie en aanmelden.

Op donderdag 16 juni zal van 19.30 tot 21.00 uur een webinar plaatsvinden over ‘Generating self-compassion in Emotion Focused Therapy’ met Laco Timulak. Hij zal fragmenten laten zien van de gelijknamige DVD en ander videomateriaal. Het webinar wordt opgenomen en kan later worden teruggekeken. Meer informatie en aanmelding.

Een mooie samenwerking tussen VPeP en Apanta Academy! Nadat het storm liep met de inschrijvingen voor een webinar Pre-Therapie van Dion Van Werde, heeft de VPeP contact gezocht met Apanta Academy. Konden zij misschien deze boeiende materie in de vorm van een workshop naar Nederland halen? We zijn blij te melden dat dit is gelukt!

Op 15 en 16 september 2022 komt Dion Van Werde (geboren Vlaming, thans woonachtig in Duitsland) naar Eindhoven.

In twee dagen leer je:
- Het begrijpen van de samenhang tussen afwezigheid van contact en symptomatologie.
- In staat zijn tot contact-metadiagnostiek: iemands niveau van functioneren kunnen inschatten in termen van pre-expressief, expressief of ‘in de grijze zone’. Je leert inzien hoe hier gedifferentieerd en dus gepast op in te spelen.
- Kennismaking met de praktijk van de gedemonstreerde reflecties en deze zelf uitproberen.
- Geprikkeld zijn om door deze bril naar de eigen praktijk te kijken, openstaan voor praktische bijsturing van je gewoontes door integratie van het geleerde en hierover in gesprek gaan.

Ga voor meer informatie en aanmelden naar de website van Apanta Academy.

QIT online is ontwikkeld in Leuven en kent in Vlaanderen een groot aantal gebruikers. In Nederland is de belangstelling ervoor groeiende. De VPeP wil deze ontwikkeling ondersteunen en (nieuwe) gebruikers met elkaar in contact brengen om ervaringen uit te wisselen en elkaar te stimuleren in het gebruik van QIT-online. Belangstellenden kunnen zich melden bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

congres21logo

 

QIT online is een monitoringinstrument dat vanuit de klinische praktijk is ontwikkeld en de cliënt actief bij de therapie betrekt. Het biedt de mogelijkheid om de cliënt op een gebruiksvriendelijk manier uit te nodigen om zijn of haar feedback over de voorbije sessie(s) in te brengen. Momenteel wordt er gewerkt aan een uitbreiding naar ‘blended’ werken, er zijn nu een drietal modules ontwikkeld die toegevoegd kunnen worden aan een therapietraject: ‘Ik (k)en mezelf’ over het ontwikkelen van een gezonde relatie met jezelf, ‘Vormgeven aan mijn bestaan’ over het verkennen van belangrijke levensthema’s en ‘Emotiecoach’ (voor ouders) over het omgaan met de emoties van je kind.

De volgende modules zijn in aantocht: ‘Groeien in relaties’, ‘Emoties als kompas’, ‘Het lichaam als bondgenoot’ en ‘Therapie doen werken’.

Klik hier voor verdere informatie.

Er worden regelmatig (gratis) webinars gegeven om belangstellenden kennis te laten maken het gebruik van QIT-online.
QIT-demosessies: 16 maart, 6 april, 3 mei en 7 juni.
Modules webinar: 14 maart, 23 maart, 28 maart, 13 april en 21 april.

congres21logo

 

Vrijdagavond a.s. vindt de ‘PCE Encounter Group’ plaats. Leonore Langner, de voorzitter van PCE Europe schrijft: ‘Given the current situation in Europe, this is an opportunity to get in touch with each other across Europe. Let us be with each other in all our diversity and let this togetherness be a moment of peace. We hope to see as many of you as possible!’

Vrijdagavond 4 maart 2022 19:30 – 21:30 (nederlandse tijd).
18:30 - 20:30 Portugal, UK
19:30 - 21:30 Austria, Belgium, Czech Republic, Denmark, France, Germany, Hungary, Netherlands, Poland, Slovakia, Spain, Switzerland
20:30 - 22:30 Romania, Greece
21:30 - 23:30 Russia

VPeP leden hebben de inloggegevens per e-mail ontvangen. Met vragen kun je Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., of contact opnemen metDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..