Hoe ga je om met mensen die gevangen zitten in een onbereikbare eigen wereld, en het contact met de alledaagse realiteit, hun gevoelsleven en de ander kwijt zijn? Kun je je therapeutisch aanbod hierop afstemmen? Hoe nodig je iemand uit om opnieuw en bewust de verbinding met zichzelf, jou en de gedeelde wereld aan te gaan?
Dion Van Werde werkt volgens de principes van Prouty’s Pre-Therapie om contact te leggen met cliënten die kortstondig of langdurig contactverlies ervaren. Hij geeft internationaal opleiding en supervisie in Pre-Therapie. 

Op donderdag 24 februari geeft hij een webinar waarin hij zijn werkwijze illustreert aan de hand van een casus.
Het webinar is van 19.30 tot 21.00 uur, deelname is gratis. 
Klik hier voor verdere informatie & aanmelden.

Vrijdag 10 december tijdens de Dag van de Psychotherapie ontving prof. dr. Greet Vanaerschot de Wim Trijsburgprijs voor psychotherapie. De prijs voor wetenschappers werd uitgereikt door juryvoorzitter Anna Bartak. “Greet Vanaerschot legt verbinding op allerlei manieren. Verbinding tussen mensen maar ook tussen praktijk, theorie en wetenschap. Hierbij stelt zij steeds de belangrijkste persoon in het therapieproces centraal: de cliënt. Vanaerschot speelt een belangrijke rol in het bij elkaar brengen van verschillende theoretische stromingen binnen de psychotherapie. De onderwerpen waarover zij heeft geschreven zijn divers en voor vele doelgroepen toepasbaar. Het overgrote gedeelte van haar theoretische werk heeft zich hierbij steeds gericht op ‘het hart van de psychotherapie’: de therapeutische relatie en het empathisch proces in de spreekkamer”, aldus de jury.
congres21logo

 

De NVP reikte de Wim Trijsburgprijs voor de vijfde keer uit. De prijs is bedoeld voor een psychotherapeut of onderzoeker van psychotherapie die onderzoek heeft gedaan naar werkzame factoren in de psychotherapie of onderzoek doet naar samenhang en integratie binnen de psychotherapie en de cliënt centraal stelt.

Vanaf het komend jaar kunnen leden ervoor kiezen het tijdschrift PeP uitsluitend digitaal te ontvangen. Leden krijgen het papieren tijdschrift dan niet meer thuisgestuurd. Dit kan aantrekkelijk zijn voor leden die het tijdschrift toch al op een scherm lezen.

Leden kunnen kiezen uit:
- papieren versie & digitaal
- uitsluitend digitaal

Wil je het tijdschrift ‘uitsluitend digitaal’ ontvangen? Je kunt inloggen op de website en je voorkeur doorgeven via het wijzigingsformulier. Wanneer je het tijdschrift gewoon op papier wilt blijven ontvangen hoef je niets te doen.

Het tijdschrift maakt deel uit van het lidmaatschap dus qua prijs maakt het geen verschil.

webinaraedp

Op donderdag 10 maart 2022 geeft Marjoleine Streefkerk een webinar over Accelerated Experiential Dynamic Psychotherapy. Marjoleine heeft zich hier in de afgelopen jaren in geschoold en in dit webinar vertelt ze waarom ze juist door dit model werd gegrepen.
Ze laat een aantal fragmenten zien van de dvd 'Accelerated Experiential Dynamic Therapy Over Time' van Diana Fosha, die AEDP in de afgelopen twintig jaar heeft ontwikkeld. 

Het webinar is van 19.30 tot 21.00 uur, deelname is gratis.
Klik hier voor verdere informatie en aanmelden.

Het Zorginstituut Nederland heeft de Generieke module Psychotherapie opgenomen in het Register. In de Generieke module Psychotherapie staat wat psychotherapie is, welke psychotherapeutische behandelingen er zijn, wat de patiënt van psychotherapie kan verwachten en welke professional psychotherapeutische behandelingen mag uitvoeren. In module worden vijf verklaringsmodellen benoemd waaronder Persoonsgerichte Experiëntiële Psychotherapie. De NVP heeft een e-learning over de Generieke module Psychotherapie gemaakt. De e-learning biedt ondersteuning bij de implementatie van de module en is kosteloos beschikbaar voor elke zorgprofessional die in de beroepsuitoefening met psychotherapie te maken krijgt. 

pce2021Het 4e symposium van PCE-Europe ‘Loneliness and Intolerance’ van vrijdag 3 december t/m zondag 5 december 2021 zal vanwege de COVID-situatie niet in Boekarest maar geheel online plaatsvinden.
De keynotes worden gegeven door Lore Korbei (Oostenrijk), Sheila Haugh (UK), Mick Cooper (UK) en Greet Vanaerschot (België). Daarnaast zijn er diverse parallelsessies met lezingen en workshops. Zie hier het gehele programma.

tpep421Nummer 4, 2021 van het tijdschrift Persoonsgerichte experiëntiële Psychotherapie staat online!

In dit nummer onder andere aandacht voor persoonsgerichte psychotherapie vanuit neurowetenschappelijk perspectief, voor het existentiële als onze core business en voor een op psychodrama geënte methodiek voor het oplossen van interpersoonlijke conflicten.
En de column van Hilde Libbrecht getiteld Alles is voorlopig, waarmee ze op het congres afscheid nam als vaste columnist. 

De 15e Wereld Conferentie voor Persoonsgerichte & Experiëntiële Psychotherapie & Counseling zal plaatsvinden in Kopenhagen van 4 t/m 8 juli 2022. Het thema van de conferentie is 'How can I be of help? Formulating and Facilitating Change Together'. De inschrijving is geopend, je kunt gebruik maken van de vroegboekkorting. De conferentie is hybride met deelnemers op locatie en online.

Iedereen die een bijdrage wil leveren tijdens de conferentie (lezing, workshop, postersessie) en deze wereldwijd wil delen met collega's is van harte uitgenodigd om abstracts in te dienen! De conferentie is op locatie, en ook deels online te volgen. De mogelijkheid tot inzenden sluit op 1 februari 2022. Klik hier voor meer informatie over het inzenden van abstracts.