Dinsdag 19 september 2023 met José Stauvermann

stauvermannEen groot gedeelte van de effectiviteit van therapie wordt bepaald door het kunnen aangaan en opbouwen van een stevige werkalliantie. Wanneer het therapeutisch proces niet naar wens verloopt, gaat dit doorgaans niet over inhoud of techniek maar vrijwel altijd over de therapeutische relatie. Welke vaardigheden met betrekking tot de opbouw van de therapeutische relatie dient een (psycho)therapeut daarom te bezitten, onafhankelijk van het therapiemodel dat men het liefst hanteert?

In dit webinar neemt José Stauvermann ons mee in een reeks aan vaardigheden die de therapeut in de huidige tijdsgeest dient te bezitten om een stevige relatie op te bouwen; om baas van de werkplaats te worden, ook als het complex wordt. Doel is dat we als therapeut in alle omstandigheden onze stoel volledig leren bezetten en de kern van ons werk uitvoeren.

Het webinar is gratis en voor iedereen toegankelijk.

Meer informatie en inschrijven.

30 01 2023 pr schrijversworkshop tpep

Heb je altijd al willen schrijven, maar ervaar je de stap naar een publicatie als te groot?
Misschien heeft het lezen van artikelen in ons tijdschrift je geprikkeld. Nu heb je zelf een idee, een nieuwe theorie, een integratie van bestaande theorieën bedacht of wil je graag een bijzondere casus en behandeling die je hebt gedaan delen met jouw collega’s. Je zou hierover wel een artikel willen schrijven, maar waar begin je?
In deze gratis online workshop gaat Renate Geuzinge, redacteur van het TPeP, je van 20:00 tot 21:30 uur wegwijs maken in de structuur van een artikel of praktijkbijdrage. Renate geeft daarnaast toelichting bij de richtlijnen voor een publicatie en informeert je over de aandachtspunten en typische valkuilen bij het schrijven. Aan het eind van de workshop heb je meer inzicht in het schrijfproces en ben je misschien wel klaar voor je eerste artikel!

De eerste stap naar een eigen publicatie begint hier: Schrijf je in voor de workshop! Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De aandacht voor het lichaam in de psychotherapie is in het afgelopen decennium flink toegenomen. Vanuit SPIPA-NL, de vereniging voor Sensorimotor Psychotherapie (SP), wordt dit toegejuicht. Tijdens het 2e SPIPA-NL congres op 11 oktober 2023 in Woerden zijn alle belangstellenden welkom.
Met keynotes van Tony Buckley en Renate Geuzinge aangevuld met parallelsessies door collega’s uit het veld, zal de focus van de congresdag gericht zijn op de Raakvlakken van SP met andere methoden en stromingen in de GGZ.

spipanl

Het SPIPA-NL Congres: Raakvlakken zal plaatsvinden op woensdag 11 oktober 2023 op locatie KasXL in Woerden.

Meer informatie en inschrijven.

 

Dinsdag 13 juni 2023 met Jan Winhall

Trauma en verslaving worden veelal benaderd en behandeld vanuit een pathologisch paradigma. De Canadese psychotherapeut Jan Winhall kiest, op basis van haar 40-jarige ervaring, een radicaal andere benadering, niet gericht op pathologie maar juist op de kracht en wijsheid van het lichaam. Jan combineert de visie en toepassingen van de polyvagaal theorie (neuroceptie) en Focusing (interoceptie) in een nieuw model voor de benadering van cliënten met trauma en verslavingsproblematiek. Een model in twee versies, een meer toegankelijk, inzichtelijk en gebruiksvriendelijk model voor cliënten en een meerlagig model voor (psycho)therapeuten.

Gepresenteerd door De werkgroep Focusing van de VPeP. Het webinar is gratis en voor iedereen toegankelijk.

Meer informatie en inschrijven.

Anne Hilde Vassbø Hagen is psycholoog, auteur en bekend van de filmpjes van Alfred & Shadow. Ze staat aan het hoofd van het Noorse instituut voor Emotion Focused Therapie. Op 1 juni jl. werd ze geïnterviewd door Jos Govers over haar nieuwste boek Emotion Focused Skills Training for Parents.

Emotion-Focused Skills Training (EFST) is een training voor ouders om hun kinderen te helpen hun emoties te herkennen en ermee om te gaan. De training helpt ouders een betere emotie-coach te worden voor hun kinderen. Het betreft een doelmatige experiëntiële manier om ouders beter hun cruciale rol te laten vervullen in het herstel van het emotionele welbevinden van hun kind(eren).

Het interview is hieronder terug te kijken:

  efst book

jpg zin in zijnHet besef van bestaansonzekerheid is altijd aanwezig, soms sluimerend, soms nadrukkelijk. Corona, klimaatverandering, milieuvervuiling, oorlogen, dreiging van oorlogen, krimpend vertrouwen in de politiek en secularisatie, kunnen ons besef van onzekerheid vergroten en leiden tot vragen rond de zin van ons bestaan. Wat is de zin van het leven? Hoe geef je zin aan je leven? Hoe gaan we om met de beperkingen van het leven? En met de mogelijkheden? Er spelen gevoelens en dilemma’s rondom thema’s zoals onzekerheid en eindigheid, hoop, verlies, vrijheid en verantwoordelijkheid, eenzaamheid. Liefde en verbinding vormen een bron van zijn.

Deze existentiële thema’s blijken vaak ten grondslag te liggen aan de problematiek waarmee cliënten zich melden voor psychotherapie. Ze komen echter meestal niet als zodanig aan bod. Ze blijven vaak buiten de kamer en onbenoemd. Daar willen we met dit congres verandering in brengen.

Hoe komen we de fundamentele kwesties onder ogen en hoe krijgen we die in de therapiekamer? De keynote-sprekers Siebrecht Vanhooren, Manu Keirse en Marleen Moors helpen ons op weg door vanuit verschillende perspectieven de ontwikkelingen op het existentiële psychotherapieterrein te belichten.

In de workshops worden handvatten aangereikt om zowel met jezelf als therapeut, als in de werkrelatie met de cliënt aan de slag te gaan met de beperkingen en de mogelijkheden van het leven en zo je ‘Zin in Zijn’ te vinden.

Het congres Zin in Zijn, Existentiële thema’s in de therapiekamer zal plaatsvinden op vrijdag 27 oktober in conferentiecentrum Drakenburg in Baarn.

Vroegboekkorting t/m 15 augustus.

Meer informatie en inschrijven.

De VVCEPC organiseert op 9 juni van 8.30 tot 17.00 uur in Vergadercentrum De Stroming, Antwerpen, de Junidag met als thema ‘Onvertrouwd en ongemakkelijk…’

Deelnemers aan deze jaarlijkse ontmoetingsdag verdiepen zich in narratieve, experiëntiële, interactionele en existentiële processen die onvertrouwd of ongemakkelijk aanvoelen. Hierbij worden processen onder de loep genomen waarbij we ons als therapeut verloren kunnen voelen, waardoor het therapeutisch proces dreigt te blokkeren.

Sprekers tijdens de Junidag zijn Anton Hafkenscheid, Arne Heylen, Sofie Verdegem en Manu Bazzano. Er wordt tevens een scala aan workshops aangeboden, waaruit deelnemers kunnen kiezen.

Aanmelden kan hier: Over Junidag 2023: onvertrouwd en ongemakkelijk - VVCEPC

tpep421Nummer 3, 2023 staat online!

In dit zomernummer vormen existentiële thema’s de rode draad met bijdragen van o.a. Siebrecht Vanhooren, Martin van Kalmthout en Trees Depoorter.

Verder een persoonlijke terugblik van Frans Depestele op het spoor dat hij getrokken heeft in de wereld van focusing en experiëntiële psychotherapie en de beweegredenen die daaraan ten grondslag hebben gelegen.

Lees de artikelen op de tPeP website!