9-13 september 2024 in Athene

pce2024De 16e World Conference voor persoonsgerichte en experiëntiële (psycho)therapie zal op locatie én online plaatsvinden. Op 7 en 8 september is er een pre-conference. Klik hier voor meer informatie.

Vrijdag 14 juni 2024 in Leuven

junidag24De VVCEPC viert dit jaar haar vijftigjarig jubileum aan de hand van het thema ‘On becoming’. Al in 1961 gebruikte Rogers deze bekende woorden voor de titel van zijn boek. Hij benoemde er een essentieel aspect mee van onze therapiestroming: we zien de mens in zijn veranderlijkheid en groeimogelijkheid. We zijn nooit af, maar steeds in verandering.
De dag start om 9.30 uur met een verrassing gevolgd door een groot aantal workshops. Het jubileumfeest zelf wordt om 15.30 uur geopend met lezingen van Greet Vanaerschot en Ellen Gunst. Aansluitend is er een receptie, gevolgd door een banket en feest.

Klik voor meer informatie en inschrijven voor de Junidag en voor het Jubileumfeest, ook VPeP-leden zijn van harte welkom!

Drie dimensies binnen de praktijk van focusing

Maandag 16 september 2024 in Baarn

akiraVoorafgaand aan het congres zal Akira Ikemi op maandag 16 september een workshop geven in kleine kring. Deze workshop is bedoeld om je kennis en ervaring van focusing te verdiepen en te verbreden aan de hand van drie dimensies: Clearing a Space (CAS), Focusing Short Form (Gendlin’s zes stappen) en Asian Focusing Methods (AFM). Ikemi geeft een toelichting op de drie dimensies en de deelnemers krijgen de mogelijkheid om daarin zelf te oefenen. Ook besteedt Ikemi aandacht aan de praktische toepassing in psychotherapie, en met name hoe een living-forward beweging zich binnen deze dimensies kan ontwikkelen.

Maandag 16 september 2024 van 13.30 uur tot 16.30 uur
Locatie: conferentiecentrum Drakenburg in Baarn
Prijs: € 125
Voertaal: Engels

Er is een beperkt aantal plaatsen, deelname op volgorde van inschrijving. Inschrijving voor deze workshop start tegelijk met de inschrijving voor het congres. VPeP-leden ontvangen bericht wanneer de inschrijving van start gaat.

Spanningen in de relatie als ingangspoort tot openhartige en oprechte gesprekken.

Dinsdag 18 juni 2024

wrijvingOp dinsdag 18 juni 2024 vindt het laatste en derde deel van de trilogie ‘De therapeutische relatie’ plaats. Ayse Dogan, klinisch psycholoog en psychotherapeut, laat ons kennismaken met het interpersoonlijk proceswerk volgens het integratieve model van Safran & Muran. In dit model worden psychische problemen vertaald in relationele spanningen die voortkomen uit een onevenwicht tussen de basisbehoeften autonomie en verbinding. Het doel van het interpersoonlijk werk is om de cliënt nieuwe manieren van communicatie en verbinding te laten ervaren die als basis dienen voor het verkennen van nieuw relationeel gedrag in het dagelijks leven. Tijdens deze gesprekken toont de therapeut zich eerlijk en open, en neemt verantwoordelijkheid voor het eigen aandeel in de spanningen.
Eerdere afleveringen van deze webinar-trilogie werden gepresenteerd door Anton Hafkenscheid (Stagnaties in de therapeutische relatie) en José Stauvermann (De therapeutische relatie in de praktijk).

Het webinar op dinsdag 18 juni 2024 is van 19.30 tot 21.00 uur en deelname is gratis. Het webinar zal tot twee weken na afloop terug te zien zijn. 
Accreditatie: VPeP 1 punt, FGzPt wordt aangevraagd.
Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

Donderdag 6 juni 2024

In het kader van Emotion Awareness Day organiseert de VPeP een webinar over Emotion-focused therapie bij adolescenten (EFT-Y) met Erik Peeters. Om Emotion-focused therapie te laten aansluiten bij de specifieke ontwikkelingsaspecten van de adolescent zijn aanpassingen gedaan op zowel het theoretische model als op de werkvormen. Naast de stoelentechnieken en focusingtaken worden er ook creatieve en symbolische werkvormen gebruikt die aansluiten bij de adolescent. Ook zal er aandacht zijn voor de systemische aspecten en het betrekken van ouders en opvoeders in de behandeling.
Erik Peeters is erkend EFT-I/EFT-Y therapeut. Naast zijn werkzaamheden in eigen praktijk is hij als hoofddocent verbonden aan RINO Groep in Utrecht, waar hij betrokken is bij de opleiding tot K&J Psychotherapeut. Daarnaast is hij als docent verbonden aan de RINO Zuid. 

Het webinar vindt plaats van 19.30 tot 21.00 uur en deelname is gratis. Het webinar zal tot twee weken na afloop terug te zien zijn.
Accreditatie: VPeP 1 punt, FGzPt wordt aangevraagd.
Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

Dinsdag 17 september 2024 in Baarn

flyer congres 2024Op dit congres staan beleving en interactie in de experiëntiële psychotherapie centraal. Hoe borgen we verbinding tussen lijf, hoofd en ziel? Waarmee en hoe kunnen we beleving, van de cliënt en van onszelf, in de therapiekamer verdiepen? Dit congres wil antwoorden vinden op deze vragen.

De tweedelige keynote wordt verzorgd door dr. Akira Ikemi, hoogleraar Psychotherapie aan de Kansai University (Japan). Ikemi is een vooraanstaand theoreticus binnen de focusing-oriented en experiëntiële stroming. De fenomenologische concepten re-experience en intersubjectiviteit zoals gebruikt door Gendlin heeft hij verder verdiept en uitgebreid.

In het eerste gedeelte van zijn keynote belicht Ikemi Gendlins begrip Experiencing, de filosofische oorsprong ervan en de relatie met Rogers’ double insight on listening. Vervolgens neemt hij de deelnemers mee in een door hem ontwikkelde oefening, waarmee de geboden theorie een inbedding krijgt in de ervaring.

In het tweede deel geeft Ikemi een toelichting op het door hem ontwikkelde ‘Ervaringsmodel’, waarmee hij voortbouwt op het werk van Gendlin. Dit model geeft een goed beeld van wat er gebeurt binnen de therapeutische relatie in focusing-georiënteerde en in experiëntiële therapie én de relevantie daarvan voor andere psychotherapeutische benaderingen.

In de workshops is er aanvullende ruimte voor focusing, en ook voor andere perspectieven op het experiëntieel, belevingsgericht en interactioneel werken.

Je bent van harte welkom op dit congres dat voeding wil bieden aan geest, lichaam en ziel.

Datum: dinsdag 17 september 2024
Tijd: 9.30 tot 17.00 uur
Locatie: conferentiecentrum Drakenburg in Baarn

De inschrijving start begin mei, vroegboekkorting tot en met 1 juli 2024.

Accreditatie wordt aangevraagd voor: VPeP, FGzPt en het kwaliteitsregister van de NVP.

Klik hier voor meer informatie en inschrijven

Zondag 2 juni 2024

Het idee voor de online rondetafelgesprekken is voortgekomen ​​uit de reacties op een enquête onder de leden. Eén reactie raakte in het bijzonder een snaar bij de werkgroep: wat is de ziel van de World Association? Ja, we hebben onze doelstellingen zoals vastgelegd in de statuten van de organisatie. Resoneren deze echter nog steeds en vertegenwoordigen ze wat mensen willen van de World Association?

Wij vinden het de moeite waard om dit verder uit te diepen in breder verband. Dit is de focus van het eerste rondetafelgesprek op 7 april – we noemen het de Soul Goal Roundtable.

Voor de Soul Goal Roundtable hebben leden van de werkgroep een aantal thematische vragen aangedragen waar de deelnemers over kunnen nadenken als het gaat om de relatie met de WAPCEPC:
• Wat voelt te veel, te weinig of precies goed?
• Wat ontbreekt er voor jou?
• Wat heb je op je hart?
• Als je de ziel van de vereniging zou moeten omschrijven, wat zou je dan willen dat die is?

Leden en oud-leden van de WAPCPEC zijn welkom bij de rondetafelgesprekken.
Zondag 7 april: 7.00 uur of 15.00 uur (twee sessie voor verschillende tijdzones)
Zondag 2 juni: nader te bepalen
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Beide online rondetafelgesprekken duren 90 – 120 minuten. Je bent echter van harte welkom om deel te nemen zolang je dat kunt. Het tweede rondetafelgesprek (zondag 2 juni) richt zich op een meer praktische verkenning van de voostellen. Meer informatie daarover zal tegen die tijd worden verzonden.

Dinsdag 17 september 2024

Het congres van de VPeP zal dit jaar op dinsdag 17 september plaatsvinden. We zijn heel blij Akira Ikemi, hoogleraar Psychotherapie aan de Kansai University (Japan) en voormalig leerling van Gendlin, als keynotespreker op ons congres te kunnen ontvangen.

akiraAkira Ikemi is een van de meest vooraanstaande theoretici binnen de focusing oriented en experiëntiële stroming. Met fenomenologische concepten als Re-experiencing en intersubjectiviteit heeft hij Gendlins gedachtengoed niet alleen verder verdiept maar er ook nieuwe experiëntiële theorie aan toegevoegd. Hij ontwikkelde tevens ideeën rond het aansluiting zoeken bij de 'life forward' levenskracht, waarin hij ook de Aziatische culturele traditie integreert.

Akira Ikemi heeft de gave om op een heel toegankelijke manier, aan de hand van originele oefeningen en voorbeelden, fundamentele fenomenen en begrippen bevattelijk te maken.

Voorafgaand aan het congres, op maandag 16 september, geeft Ikemi een pre-conferenceworkshop waarin hij zijn ideeën rond focusing op een ervaringsgerichte manier aan een kleiner gezelschap kan laten proeven.

Houd er rekening mee dat het VPeP congres, dat normaliter op een vrijdag plaatsvindt, dit jaar op een dinsdag valt!