innerlijkcompasOnline boekpresentatie, 15 september, 20 uur

Op donderdagavond 15 september presenteert Tine Swyngedouw haar boek ‘Focusing, leven in verbinding met je innerlijk kompas’ in de vorm van een webinar dat vrij toegankelijk is.

Tine Swyngedouw is een focusingprofessional met een lange staat dienst. Tijdens het webinar staat ze stil bij de vraag wat is de impact van focusing is op je leven en waarom het belangrijk is om deze vaardigheid te leren. Ze geeft een introductie in focusing en sluit af met een oefening.

Je kunt je hier opgeven en ontvangt een link naar het webinar. Het webinar zal nog tot twee weken later terug te kijken zijn.

 

tpep421Nummer 3, 2022 staat online!

In dit zomernummer aandacht voor het nogal verschillend gebruik van het begrip empathie. Naar aanleiding van de maatschappelijke reacties op de oorlog in Oekraïne stelt Greet Vanaerschot het begrip opnieuw scherp en benoemt zowel de kracht ervan als de valkuilen.

Verder in dit nummer o.a. een bijdrage uit de praktijk over dwang, een interview met Grieteke Pool en een aantal aanbevelingen voor lezenswaardige boeken die recent zijn verschenen.

Zie de tPeP website!

wereldmuseum

De VPeP bestaat dit jaar 60 jaar en dit vieren we met een jubileumcongres op 7 oktober. Aandacht voor emoties, het levende lijf en menselijke verbinding hebben geïnspireerd en geleid tot betere psychotherapie. Greet Vanaerschot belicht hoe de lens van de affectieve neurowetenschap helpt om psychologische problemen en de werkzaamheid van persoonsgerichte-experiëntiële therapie te begrijpen. Anton Hafkenscheid houdt een pleidooi om het cliëntgerichte gedachtegoed (weer) tot anker van de hele Nederlandse ggz te maken. Zie hier het gehele programma . Vroegboekkorting t/m 15 augustus.

Er is nog voldoende plaats in de 12 workshops die zullen plaatsvinden, maar wacht niet te lang! Bij sommige workshops geldt een maximumaantal deelnemers.

 

Voorzitter Juliette Becking

Graag wil ik me als nieuwe voorzitter voorstellen.juliette Hoewel ooit begonnen als psychoanalytisch psychotherapeut vond ik al snel mijn plek binnen de cliëntgerichte psychotherapie en focusing. Dat was als een thuiskomen. Een huis waarin het nog steeds goed toeven is! De passie voor ons vak, de compassie voor onze cliënten en de ander in nood is wat me altijd gedreven heeft.

Het experiëntiële referentiekader, het humanistische mensbeeld, ik zou haast zeggen ‘Rogers’, heeft zowel mij persoonlijk als mijn cliënten veel gebracht. Twaalf jaar geleden kwam ik in aanraking met EFT, een prachtige ontwikkeling binnen de persoonsgerichte experiëntiële psychotherapie.

Na tot twee jaar geleden mijn psychotherapeutische werk gecombineerd te hebben met mijn bestuurlijke taken bij Apanta, wil ik me de komende jaren naast mijn werk als therapeut, supervisor en trainer heel graag inzetten voor onze mooie vereniging. Ik beschouw het als een grote eer en verantwoordelijkheid als voorzitter te mogen bijdragen aan de verdere verspreiding van ons gedachtegoed, erkenning van onze evidence-based therapie en groei en bloei van onze vereniging. Ik kijk ernaar uit!

Bestuurslid Coriene ten Kate

Inmiddels ben ik toegetreden tot het bestuur van de VPeP,coriene
een functie die ik eervol vind om uit te oefenen. Ik heb er zin in om de vereniging verder te helpen op weg naar een nieuwe tijd. Een tijd die voor de psychotherapie en ook de experiëntiële psychotherapie in Nederland spannende en nieuwe ontwikkelingen zal behelzen. Mijn bestuurservaring bij het register Mentalization-Based Treatment (MBT-Nederland) zal me denk ik goed van pas komen, juist nu kwaliteit van psychotherapie vorm gaat krijgen in de nieuwe beroepenstructuur GGZ.

Ik draag de VPeP al vanaf het begin van mijn carrière een warm hart toe, vind het belangrijk dat de plaats van experiëntiële psychotherapie geborgd en verder ontwikkeld gaat worden.

Ik ben naast experiëntieel psychotherapeut/klinisch psycholoog/supervisor en leertherapeut ook MBT-supervisor. Met name embodied mentalizing heeft mijn interesse. En ik doe veel groepstherapie, waaronder een experiëntiële leertherapiegroep voor startende psychiaters en psychotherapeuten. Verder is focussen een basis voor mij, ik hoop dit jaar Focus Oriented Psychotherapeut te worden en trainer Focusing.

Regio Oost van de VPeP organiseert op donderdag 16 juni een live bijeenkomst voor VPeP-leden uit de regio. Op deze avond is er volop ruimte voor onderling contacten; nieuwe en weerzien.

Ynke van Zuidam geeft een workshop ‘lichaamsgericht werk: 'Wholebody focusing en de kunst van mindful-tracking'.

Ze biedt een introductie in het focussen waarbij het hele lichaam wordt betrokken, inclusief beweging. Met hulp van mindful-tracking maken we daarbij contact met een bewegingstendens en volgen we deze naar zijn eigen uiting.

Er is ruimte voor maximaal 25 personen. Deelname is op volgorde van inschrijving. Leden van buiten de regio en ook niet-VPeP-leden zijn hartelijk welkom.

Donderdag 16 juni 2022 van 19.30 tot 21.30 uur. Inloop vanaf 19.15 uur.

Meer informatie en aanmelden.

Op 16 juni heeft het webinar 'Generating self-compassion in Emotion Focused Therapy' met Laco Timulak plaatsgevonden. Hij heeft fragmenten laten zien van de gelijknamige DVD en ander videomateriaal. Het webinar is opgenomen en kan t/m 8 juli worden teruggekeken. Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om de link te ontvangen naar de opname.

Een mooie samenwerking tussen VPeP en Apanta Academy! Nadat het storm liep met de inschrijvingen voor een webinar Pre-Therapie van Dion Van Werde, heeft de VPeP contact gezocht met Apanta Academy. Konden zij misschien deze boeiende materie in de vorm van een workshop naar Nederland halen? We zijn blij te melden dat dit is gelukt!

Op 24 en 25 januari 2023 komt Dion Van Werde (geboren Vlaming, thans woonachtig in Duitsland) naar Eindhoven.

In twee dagen leer je:
- Het begrijpen van de samenhang tussen afwezigheid van contact en symptomatologie.
- In staat zijn tot contact-metadiagnostiek: iemands niveau van functioneren kunnen inschatten in termen van pre-expressief, expressief of ‘in de grijze zone’. Je leert inzien hoe hier gedifferentieerd en dus gepast op in te spelen.
- Kennismaking met de praktijk van de gedemonstreerde reflecties en deze zelf uitproberen.
- Geprikkeld zijn om door deze bril naar de eigen praktijk te kijken, openstaan voor praktische bijsturing van je gewoontes door integratie van het geleerde en hierover in gesprek gaan.

Ga voor meer informatie en aanmelden naar de website van Apanta Academy.

QIT online is ontwikkeld in Leuven en kent in Vlaanderen een groot aantal gebruikers. In Nederland is de belangstelling ervoor groeiende. De VPeP wil deze ontwikkeling ondersteunen en (nieuwe) gebruikers met elkaar in contact brengen om ervaringen uit te wisselen en elkaar te stimuleren in het gebruik van QIT-online. Belangstellenden kunnen zich melden bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..