Dinsdag 17 september 2024

Het congres van de VPeP zal dit jaar op dinsdag 17 september plaatsvinden. We zijn heel blij Akira Ikemi, hoogleraar Psychotherapie aan de Kansai University (Japan) en voormalig leerling van Gendlin, als keynotespreker op ons congres te kunnen ontvangen.

akiraAkira Ikemi is een van de meest vooraanstaande theoretici binnen de focusing oriented en experiëntiële stroming. Met fenomenologische concepten als Re-experiencing en intersubjectiviteit heeft hij Gendlins gedachtengoed niet alleen verder verdiept maar er ook nieuwe experiëntiële theorie aan toegevoegd. Hij ontwikkelde tevens ideeën rond het aansluiting zoeken bij de 'life forward' levenskracht, waarin hij ook de Aziatische culturele traditie integreert.

Akira Ikemi heeft de gave om op een heel toegankelijke manier, aan de hand van originele oefeningen en voorbeelden, fundamentele fenomenen en begrippen bevattelijk te maken.

Voorafgaand aan het congres, op maandag 16 september, geeft Ikemi een pre-conferenceworkshop waarin hij zijn ideeën rond focusing op een ervaringsgerichte manier aan een kleiner gezelschap kan laten proeven.

Houd er rekening mee dat het VPeP congres, dat normaliter op een vrijdag plaatsvindt, dit jaar op een dinsdag valt!

Donderdag 4 april te Utrecht

De GGZ verandert, binnenkort ziet de BIG-beroepen beroepenstructuur voor de psychologische beroepen er anders uit en ook de opleidingen veranderen. Daarnaast zijn er nieuwe psychotherapeutische methoden en nieuwe technologieën zoals online supervisie. Wat is en wordt de rol van supervisie en de supervisor psychotherapie? De identiteit van de supervisor psychotherapie wordt mede vormgegeven door deze veranderende context. 

supervisie studiedag nvpWat is jouw identiteit als supervisor? Hoe blijf je je ontwikkelen in deze veranderende context? Waar wil je als supervisor staan op het continuüm van reflectieve of exploratieve supervisie en methodische supervisie? En hoe blijft supervisie 'rijk'?  Daar gaan we het over hebben op deze NVP-studiedag op 4 april ‘Wat is jouw identiteit als supervisor psychotherapie’. Naast de plenaire lezingen zijn er workshops (van o.a. Niek Perquin en Juliette Becking). De studiedag wordt georganiseerd door José van Reijen, Loek Peute, Grieteke Pool en Salvatore Vitale.

Utrecht, Beatrixgebouw, Jaarbeurs, 9.30 uur - 17 uur.

Klik hier voor meer informatie en aanmelden

Bij voldoende belangstelling start medio 2024 een VPeP-supervisorencursus!

Ben je een ervaren psychotherapeut, klinisch psycholoog, of psychiater en vind je het fijn om als erkend supervisor je kennis, kunde en ervaring over te dragen aan collega’s in opleiding tot PT en/of KP?
De VPeP-Supervisorencursus biedt een programma van 4 dagen (2 x 4=8 dagdelen van 3 uur, totaal 24 uur) om supervisie methodisch vorm te geven, volgens uitgangspunten van persoonsgerichte therapie, alsmede volgens algemene richtlijnen zoals geformuleerd door de NVP. De cursus biedt mogelijkheid tot de inschrijving in het Supervisorenregister van de NVP, als je naast de cursus tevens een ‘leersupervisie over supervisie’ volgt (minimaal 8 sessies, verspreid over 1 jaar).

Doelgroep: Psychotherapeuten, klinisch psychologen en psychiaters, die minimaal 5 jaar zijn ingeschreven in het BIG-register en ten tijde van de cursus supervisie geven aan minimaal 2 supervisanten in opleiding tot PT, KP of Psychiater.
Studiebelasting: 4 dagen (4 x 6 uur=24 uur) + 12 uur zelfstudie + inbreng beeldmateriaal.
Locatie: Groningen
Docenten: Grieteke Pool & Ries Buckers (beiden VPeP-opleider en VPeP- en NVP-supervisor)
Periode: beoogd voorjaar en/of najaar 2024, op vrijdagen
Aantal deelnemers: minimaal 6, maximaal 12
Kosten: € 950,-, plus aanschaf 2 studieboeken
Accreditatie wordt aangevraagd bij de VPeP, de NVP, en de FGzPT

Geef je belangstelling svp door via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Bij voldoende belangstelling (6 a 12 deelnemers), en na accreditatie, stellen we je z.s.m. op de hoogte van concrete data en het programma. Zijn er vrijdagen op welke je beslist niet kunt (april-juni; sept-nov 2024)? Laat dit weten, wellicht kunnen we er in de planning rekening mee houden.

eftcoreemotionsNa een inspirerende herstart afgelopen juni, staat in Groningen weer een nieuwe regiobijeenkomst op het programma. We willen graag een Emotion Focused Therapy sessie van Les Greenberg Working with Core Emotion samen bekijken en hier (tussendoor) op reflecteren. De avond zal worden geleid door Marjolijn de Jong en Renate Geuzinge.

Woensdag 31 januari 2024
Tijd: 19.30 - 21.30 uur, inloop vanaf 19.15 uur
Locatie: gebouw Forte GGZ, Van Swietenlaan 7, Groningen

Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

millerphsmallOp woensdag 24 januari 2024 vindt het webinar ‘Motivational Interviewing: Contributions to a Person-Centered Approach’ plaats met prof. em. William R. Miller Ph.D., University of New Mexico. 

Motivational Interviewing (MI) is stevig verankerd in de persoonsgerichte benadering. William R. Miller, die deze methode voor het eerst beschreef in 1983, zal in het webinar ingaan op hoe MI zich ontwikkeld heeft, hoe het de persoonsgerichte benadering belichaamt en daar een verdere uitwerking van is, en hoe MI een grote overlap heeft met de klinische vaardigheden die effectievere psychotherapeuten in het algemeen kenmerken.

Tijd: 19.30 tot 21.00 uur – online. Klik hier voor meer informatie en inschrijven

15 december, Amsterdam

nvpdag2023De wereld om ons heen verandert snel en ingrijpend. Wat betekent dit voor ons en ons vak? Op de jaarlijkse Dag van de Psychotherapie 2023 staan we stil bij de invloed van technologische ontwikkelingen, klimaatverandering en de multiculturele samenleving op ons functioneren.

In de ochtend beschrijft Danielle Knafo (klinisch psycholoog, USA) de invloed van technologie op de identiteitsontwikkeling en het interpersoonlijk contact van jongeren. Aansluitend schetst Caroline Hickman (psychotherapeut, UK) de impact van klimaat-veranderingen op ons psychisch welbevinden. Samrad Ghane (psychiater/psychotherapeut) biedt in de middag zijn perspectief op diversiteit en geeft ons een inkijk in de multiculturele samenleving van morgen. Ten slotte gaat Coen Verbraak met collega’s in gesprek over wat dit alles voor hen betekent, voor het proces in de therapiekamer, voor de persoon van de psychotherapeut en voor de toekomst van de psychotherapie als professie.

Meer informatie en inschrijven

Vrijdag 10 november: An Introduction to the Fundamentals of AEDP, door Jerry Lamagna.aedpimage

AEDP is een integratief model van psychotherapie dat gekenmerkt wordt door relationeel, experiëntieel werken in het hier-en-nu en een focus op het werken met de ervaring van positieve verandering die in de sessie wordt opgedaan. Een korte introductie op AEDP door Jerry Lamagna vind je hier op youtube.

Tijd: 17.00- 20.00 uur. Klik hier voor meer informatie en inschrijven.

collage congres 3Op vrijdag 27 oktober 2023 vond het jaarlijks VPeP-congres ‘Zin in Zijn’ plaats in Baarn, op het landgoed Drakenburg. We hebben 200 deelnemers mogen ontvangen die zich op allerlei manieren konden verbinden met existentiële thema’s in de therapiekamer. Siebrecht Vanhooren, rouwexpert Manu Keirse en filosoof Marleen Moors hebben ons vanuit hun eigen expertise ingeleid in respectievelijk existentiële empathie, verlies en verdriet (met concrete handvatten voor de praktijk) en de filosofische manier van kijken naar existentiële thema’s. Naast de drie keynotes kon men kiezen uit 12 workshops die ieder op hun eigen bijzondere wijze hebben bijgedragen aan onze beleving van ons ‘Zijn’. Dankzij de keynotes en workshopgevers kunnen we terugkijken op een mooie invulling van dit congres!