Op donderdag 15 december staat er weer een bijeenkomst op de agenda georganiseerd door Regiocommissie Oost. De bijeenkomst zal in het teken staan van focussen.
Ook zonder ervaring met focussen ben je van harte welkom! Er zal worden gestart met een korte introductie en een paar tips. Daarna zal er in tweetallen worden gefocused. Er is geen presentatie of spreker, de avond zal vooral in het teken staan van elkaar ontmoeten en samen oefenen.

De bijeenkomst vindt plaats op 15 december 2022 van 19.30 tot 21.30 uur, inloop vanaf 19.15 uur. De regiocommissie heeft een nieuwe locatie gevonden in het prachtige centrum van Deventer, zowel met de auto als met openbaar vervoer goed aan te reizen.
Klik hier voor meer informatie en aanmelden. Er is beperkt plek dus wacht niet te lang!

30 01 2023 pr schrijversworkshop tpep

Heb je altijd al willen schrijven, maar ervaar je de stap naar een publicatie als te groot?
Misschien heeft het lezen van artikelen in ons tijdschrift je geprikkeld.
Nu heb je zelf een idee, een nieuwe theorie, een integratie van bestaande theorieën bedacht of wil je graag een bijzondere casus en behandeling die je hebt gedaan delen met jouw collega’s. Je zou hierover wel een artikel willen schrijven, maar waar begin je?
In deze online workshop gaat Renate Geuzinge, redacteur van het TPeP, je van 20:00 tot 21:30 uur wegwijs maken in de structuur van een artikel of praktijkbijdrage. Renate geeft daarnaast toelichting bij de richtlijnen voor een publicatie en informeert je over de aandachtspunten en typische valkuilen bij het schrijven.
Aan het eind van de workshop heb je meer inzicht in het schrijfproces en ben je misschien wel klaar voor je eerste artikel!

De eerste stap naar een eigen publicatie begint hier: Schrijf je in voor de workshop! Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

dvpt2022Iedereen heeft een eigen verhaal. Elke cliënt maar ook elke psychotherapeut. Wat doen we in onze praktijk met al deze bijzondere verhalen? Wat pakken we aan? En wat laten we (voorlopig) rusten? Hoe beïnvloedt ons eigen levensverhaal ons werk als psychotherapeut?

Op de Dag van de Psycholotherapie, 9 december 2022 in de Beurs van Berlage, geven de sprekers (Carla Sharp, Floortje Scheepers, Sabine Vermeire, Silvia Pol) vanuit verschillende invalshoeken antwoorden op deze vragen.

Meld je hier aan voor de Dag van de Psychotherapie, 9 december 2022, in de Beurs van Berlage. Het is ook mogelijk om de dag later online terug te kijken.

factsheetverschenen

Persoonsgerichte Experiëntiële Psychotherapie is voor diverse psychische stoornissen een bewezen effectieve behandeling. Tijdens het congres werd de factsheet ‘Persoonsgerichte Experiëntiële Psychotherapie’ gepresenteerd. De factsheet maakt deel uit van de NVP-serie wetenschappelijke factsheets over psychotherapie en is tot stand gekomen in samenwerking met de VPeP en VVCEPC. De factsheet staat onder redactie van de Wetenschapsraad van de NVP. Bij het schrijfproces zijn dr. Willie Langeland (Wetenschapsraad), prof. dr. Greet Vanaerschot (Wetenschapsraad), Wies Verheul (VPeP) en dr. Ellen Gunst (VVCEPC) betrokken geweest. Je kunt hem hier downloaden.

Het 60-jarig jubileum van de VPeP is gevierd met een feestelijk en drukbezocht congres in Rotterdam. Naast terugkijken naar hoe ons gedachtegoed zich door de jaren heen ontwikkelde was er de oproep gebruik te maken van de kansen die er zijn de persoonsgerichte benadering weer leidend te maken binnen de GGZ. ‘We hebben het tij mee’, zei Anton Hafkenscheid in zijn lezing, ‘maar als het gaat om psychopathologie en maatschappelijke gezondheid moeten we als persoonsgericht therapeuten meer deelnemen aan het maatschappelijk discours’.

congres22

Er staat er weer een nieuwe fysieke regiobijeenkomst op het programma in Utrecht! Op woensdag 19 oktober willen we graag een Emotion Focused Therapy sessie van Les Greenberg 'Working with Core Emotion' met jullie kijken en hier samen (tussendoor) op reflecteren. Een avond om onszelf weer op te laden en te inspireren in het EFT-werk, en elkaar te ontmoeten. De avond zal worden geleid door Rien Bakker en Nicola Bogaarts.

De filmavond vindt plaats op woensdag 19 oktober van 20 tot 12.30 in het gebouw Rudolph Magnus, Vondellaan 94 in Utrecht. Deelname is gratis, je kunt je hier aanmelden.

Een van de verrassingen van WAPCEPC- congres in Kopenhagen was Shigeru Iwakabe, professor aan de Ritsumeikan University in Osaka, Japan. Hij doet onderzoek naar veranderingsprocessen binnen EFT en Accelerated Experiential Dynamic Psychoththerapy (AEDP) en benadrukte in zijn presentatie de rol van positieve emoties en expliciteert deze binnen het EFT-model van therapeutische verandering.

In overleg met congresorganisatie mogen we gebruikmaken van de opname die gemaakt is. De opname duurt ca. 80 minuten. Shigeru Iwakabe laat onder meer twee langere therapiefragmenten zien.

Het webinar vindt plaats op donderdag 10 november 2022 van 19.30 tot 21 uur. Je kunt je hier aanmelden.

 

innerlijkcompasOnline boekpresentatie, 15 september, 20 uur

Op donderdagavond 15 september presenteert Tine Swyngedouw haar boek ‘Focusing, leven in verbinding met je innerlijk kompas’ in de vorm van een webinar dat vrij toegankelijk is.

Tine Swyngedouw is een focusingprofessional met een lange staat dienst. Tijdens het webinar staat ze stil bij de vraag wat is de impact van focusing is op je leven en waarom het belangrijk is om deze vaardigheid te leren. Ze geeft een introductie in focusing en sluit af met een oefening.

Je kunt je hier opgeven en ontvangt een link naar het webinar. Het webinar zal nog tot twee weken later terug te kijken zijn.